Párkeresés megközelítése

Párkeresés sors gondolkodással

Ha bármennyi szerelmes dalt hallgat, randevúzik, vagy először belemerül egy romantikus regénybe, akkor valószínűleg azt gondolja, hogy a mi sorsunkban benne van, hogy megtaláljuk azt a különleges valakit – aki a lelki társunk. A párkeresés időszakát nehezen viseljük? És honnan tudhatjuk, hogy megtaláltam-e az „egyet”? Énekelni fognak a madarak? Látni fogsz tűzijátékot, vagy hulló csillagot?

És azok számára, akik még nem találták meg az „egyet”, folytassák a keresést, vagy ez egy félrevezetett küldetés?

Az elmúlt két évtizedben a párkeresés tudományának kutatása azt mutatja, hogy fenntartják a sors gondolkodásmódját. Azt, hogy mindannyian arra a célra törekszünk, hogy megtaláljuk azt az ideális embert, aki minden szempontból kiteljesít minket. Problémás lehet szerelmi életünk szempontjából.

A végzet gondolkodásmódja befolyásolja a romantikus partnerértékelését, valamint a tartós kapcsolatok fenntartását. Egyesek számára ez a gondolkodásmód akár mentális képet is tartalmazhat arról, hogy az illető hogyan nézzen ki.

párkeresés

Mekkora a gondolkodásmód költsége?

A sors gondolkodásmódja kevésbé nyitottá teheti az embert. A kapcsolat kialakítására egy olyan személlyel, aki számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik, de nem felel meg az egyén „egyről” alkotott képének.

Az a személy, aki végzetes gondolkodásmóddal rendelkezik, nagyobb valószínűséggel koncentrál például egy másik esetleges hibáira, vagy hiányosságaira, ahelyett, hogy jó tulajdonságaira összpontosítana.

Másrészt előfordulhat, hogy egy személy nem folytatja a potenciális szerelmi érdeklődést abban a reményben, hogy valami jobb jön létre, amely megfelel a sors látásmódjának. A sorsszerű gondolkodásmód fenntartásával elutasíthatják a valódi lehetőségeket a szerelem megtalálásában.

A létező kapcsolatban élők számára a sors gondolkodásmódjának fenntartása társulhat a párkapcsolat elégedettségével, ha a jelenlegi kapcsolat szorosan (ha nem is tökéletesen) egyezik az ember elképzelésével.

De ha a kapcsolat nincs összhangban az ember sorslátásával, vagy ha a kapcsolatot úgy értékeled, hogy már nem felel meg a sorsodnak, elégedetlenség következhet be. 

A párkeresés kutatások szerint a sorsgondolkodású emberek nem dolgoznak olyan keményen a kapcsolataikban, mert nagyon rögzített nézetük van a partnerükről és a kapcsolatukról. Hajlamosak elfogadni a dolgokat olyannak amilyenek. Esetleg egy kapcsolatban szándékoznak lenni, vagy nem. Ahelyett, hogy időt és erőfeszítést fordítanának a kapcsolatok működőképessé tételére, és a párkapcsolati problémák kezelésére. .

Van jobb alternatíva?

A sors gondolkodásmódjával ellentétben néhány ember a párkeresés másik módja a „növekedési kapcsolat” gondolkodásmódot alkalmazza. Ez magában foglalja azokat a meggyőződéseket és elvárásokat, amelyek szerint egy partner és kapcsolat képes fejlődni és változni az idő múlásával, és hogy a problémák, vagy kihívások leküzdhetők.

Az eddigi kutatások szerint a növekedési gondolkodásmód a párkapcsolati kihívások kezelésének hatékonyabb módjaihoz és a párkapcsolati nehézségek több problémamegoldásához kapcsolódik. 

A növekvő gondolkodású emberek különféle pozitívumokat tapasztalnak, például hosszabb kapcsolatot és nagyobb szexuális elégedettséget és jobban, konstruktívabb módon kezelik a konfliktust. Egy növekedési gondolkodásmódról azt is megállapították, hogy csökkenti a kapcsolat megszűnésének kockázatát. 

Lehet mindkettő?

Vannak, akik elmesélik, hogy találkoztak párjukkal, és tudták, hogy ők az „egyek”. De amikor leírják, hogyan alakult a kapcsolatuk az idő múlásával, akkor egyértelmű, hogy időt és erőfeszítést fordítanak rá, és a problémákon dolgoznak, amikor azok felmerülnek.

Ezek az emberek meggyőződhetnek a sorsról, de összességében inkább növekedési gondolkodásmóddal bírnak kapcsolatukról.

Ezek a párok gyakran tudomásul veszik párjukat és kapcsolatuk például megváltozott, és gyakran megjegyzik, hogy idővel elősegítették egymás fejlődését és növekedését.

Tehát, ha keményen dolgozol a párkapcsolatodon, és partnereddel segítitek egymást fejlődni és növekedni, akkor olyan jól megismerhetitek egymást, hogy úgy érezitek, mintha egy lelketek lenne. Talán ezt jelenti egy igazi lelki társ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük