nevelési konfliktus

Szülői konfliktusok

Gyermek nevelési konfliktus

A gyermek nevelési konfliktus oka, hogy eltérő, különböző elképzeléseink vannak róla. Te és házastársad (vagy volt házastársad) megosztjátok a szülői felelősséget és a család mindennapi tevékenységeinek irányítását, problémák merülnek fel. Íme néhány a leggyakoribb nehézségek közül, amelyekkel a mai szülők találkoznak. Hogyan lehet kezelni őket?

Következetlenség

A gyermek nevelési konfliktus alap problémája, hogy a szülők gyakran eltérnek a gyermekükre vonatkozó szabályaiktól és elvárásaiktól. Anya azt mondhatja: “Nem nézhet tévét, amíg a házi feladata nincs elkészítve”; de amikor távol van, apa azt mondhatja: “Menj, nézz TV-t, ha akarod.” Apa ragaszkodhat ahhoz, hogy a gyermek lefekvési ideje 8:30 legyen. Anya azt mondhatja, hogy jó 9:00 óráig lehet nyújtani.

Hasonló konfliktusok alakulhatnak ki olyan kérdésekben, mint a fegyelmezés megközelítése, vagy a gyermek barát választása. Amikor ezek az ellentmondások bekövetkeznek, az egyik szülő elkerülhetetlenül aláássa a másik tekintélyét.

A probléma megoldásának megkezdéséhez neked és házastársadnak egyértelműen meg kell határoznotok a szabályokat és elvárásokat. Ha szükséges, írjátok le, ellenőrizd és ellenőrizze, hogy működőképesek-e. Azokon a területeken, ahol különbözik, találjon kompromisszumot, amellyel mindketten élhetnek – és tartsák be ezeket.

Kommunikáció hiánya

A másik gyermek nevelési konfliktus okozó hiba, ha te és házastársad nem beszéltek ezekről a kérdésekről, amelyekkel a családot érinti, egyikőtök kihagyhatja azokat a fontos kérdéseket, amelyekről tájékozódni kellene.

A helyzet elkerülése érdekében neked és házastársadnak el kell köteleznie magát, hogy kommunikáljatok a családi élet minden jelentős kérdéséről. Legalább naponta egyszer be kell jelentkezni egymásnál, és meg kell vitatnia, hogy mi történt azon a napon, ami fontos volt. Ugyanakkor beszéljetek olyan hosszú távú kérdésekről, amelyekkel majd  szembe kell nézni a családnak.

Szülői mintakövetés konfliktus helyzetben.

Zavar

A harmadik gyermek nevelési konfliktus kiváltója a bizonytalanság, hogy mit kell vállalni és milyen szabályokat kell bevezetni, zűrzavart okozhat a családon belül. A szülőket túl gyakran zavarják az olyan kérdések, mint a gyermekeik számára szükséges felügyelet mértéke és a nekik adott szabadság mértéke. A szülők gyakran egyáltalán nem hoznak döntéseket, és ez zavarttá és rémültté teheti gyermekeiket attól, hogy mit várnak el tőlük. Neked és házastársadnak meg kell oldania saját ambivalenciáját a fontos családi ügyekben, és meg kell állapodnia az ezekben a kérdésekben kialakított álláspontban. Ezután világosan tájékoztatnia kell az egész családot döntéseiről és arról, hogy ezek hogyan befolyásolják saját életüket.

Verseny

A negyedik gyermek nevelési konfliktus esemény, hogy néha versengés alakulhat ki a szülők között gyermekeik figyelme és szeretete miatt. Ha apa azt akarja, hogy a lánya szombat délutánt nála töltse, közös horgászattal, de anya azt szeretné, hogy elmenjenek együtt vásárolni, megküzdhetnek azzal, hogy céljukat elérjék, és irigylésre méltó helyzetbe hozzák a gyereket a konfliktus kellős közepén.

Kettőtöknek meg kell találnia az együttműködés módját, és nem versenyezni egymással. Ez nem azt jelenti, hogy mindenben meg kell állapodnod. Inkább azt, hogy elkötelezettek vagytok a harmonikusabb kapcsolat és a családi élet érdekében való együttműködés mellett. Ne hagyjátok, hogy a különbségek aláássák közös céljaitokat. Mindegyikőtöknek biztosítani kell bizonyos rugalmasságot.

Amikor alapszabályokat alkotsz a család számára, határozd meg azokat a területeket, ahol az egyes szülők kiemelkedőek lehetnek. Ennek a szülőnek ekkor nem kell vezető szerepet töltenie be, az erősebb területén, így a döntéshozatali felelőssége megoszlik a családon belül.

Nyílt konfliktus

A ötödik és nem lebecsülendő gyermek nevelési konfliktus abból ered, ha a szülők túl gyakran vitatkoznak és nyíltan kihívják egymást a családdal kapcsolatos kérdésekben. Talán gyermeküknek baja esett az iskolában, és a szülők nem értenek egyet abban, hogyan kezeljék ezt. Az anya azt gondolhatja, hogy a gyermeket meg kell tanulnia a társadalmi konfliktusokat kezelni. Míg az apa úgy véli, hogy nem a gyermek hibája volt. Vitatkozni kezdenek – néha órákig, vagy akár napok alatt is -, és végül ahelyett, hogy barátságosan oldanák meg a problémát, az egyik szülő győz, mert a másik végső soron enged, legalábbis egyelőre. Mindazonáltal a szülői hatalmi harc gyakran kezdődik elölről, később egy másik kérdéssel, és az előző konfliktus haragja ismét feléled. A sebek soha nem gyógyulnak meg teljesen, és az ellenségeskedés növekszik.

Nyilvánvaló, hogy ez nem egészséges helyzet. A szülőknek meg kell tanulniuk a konfliktusok megoldásának készségeit. Ezek tartalmazzák:

  • Hallgatás
  • Pontosító különbségek
  • Komolyan figyelembe kell venni egymás érzéseit
  • Alternatív megoldások generálása együtt
  • Tárgyalás

Ne feledd, hogy a családodban a konfliktusok kezelésével gyermeked megtanulja kezelni a nézeteltéréseket. Számos közösségi főiskola szemináriumokat és tanfolyamokat kínál a konfliktusok megoldásáról.

A házassági problémák hatása

A hatodik leggyakoribb okozója a gyermek nevelési konfliktusnak a szülők egymáshoz való viszonya. Az interperszonális kapcsolatok nem léteznek vákumban. Ha Önnek és házastársának házassági nehézségei vannak, akkor valószínűleg megzavarják az egész családot. Ha a házasságod nem jól megy, akkor a szülői készségek és a gyerekek is szenvedni fognak.

A legsikeresebb családokban a felnőttek nem hanyagolják el a házassági problémákat. Kötelezik magukat arra, hogy együtt töltsenek időt, és együtt dolgoznak a félreértéseken, a féltékenységeken vagy konfliktusok megoldásán. Elkötelezik magukat a kommunikáció, a dicséret és a megbocsátás iránt. Megpróbálják megérteni egymást, és rutinszerűen megvizsgálják kapcsolatukat és annak javítását.

Néha a gyermekek kényelmes mentségek arra, hogy ne foglalkozzanak súlyos házassági nehézségekkel. A szülők azt gondolhatják: “A gyerekek most annyira megkövetelik a figyelmünket, hogy ha felnövekszik, sok időnk lesz arra, hogy beszéljünk a saját kapcsolatunkban felmerülő problémákról.” De ez előírja a házassági és szülői katasztrófát. A problémák általában csak súlyosbodnak az idő múlásával, és ha gyermekeid már felnőttek, nem biztos, hogy sok alapod van, amelyre építeni tudsz – ha egyáltalán még mindig együtt vagytok. Ne legyél önelégült, és ne hagyd, hogy a problémák továbbra is fennálljanak anélkül, hogy megpróbálnád megoldani őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük