azonos nemű

Hogyan segíthet az azonos neműek pártanácsadása?

Pártanácsadás

Az azonos neműek pártanácsadása akkor működőképes, ha a szolgáltató érzékeny, teljes mértékben tisztában van a hagyományos heteroszexuális elfogultság buktatóival. Ezért a megfelelő módon fogja kezelni a leszbikus vagy meleg párost. Az azonos nemű pártanácsadása nem egyedi kezelés. A heteroszexuális pároknál alkalmazott módszerek alkalmazhatók meleg és leszbikus pároknál. Viszont kibővül az őket érő belső és külső impulzusokkal, ami a kapcsolatuk jellegéből adódik. Tehát a fejlesztési és szociokulturális változók figyelembevételének fontosságát azonban nem lehet lebecsülni, és egy jól tapasztalt tanácsadó különösen érzékeny lesz ezekre a hatásokra.

azonos-nemuek-partanacsadasa1

Felmerülő nehézségek

Az azonos neműek pártanácsadása első alkalmával a tanácsadó a korábban említett tényezők alapján értékeli a kapcsolat környezetét. Az egyes partnerek fejlettségi szintje, külső kérdések (például a család, a közösség, a munkahely és a barátság támogatása vagy elidegenedés); mentális vagy fizikai betegség vagy családon belüli erőszak jelenléte, HIV-aggodalmak,a tagok közötti színpadi eltérések, és az intimitás kérdései. A meleg és leszbikus kérdéseket némileg másképp fogják kezelni, mivel bizonyos életstresszorok nagyobb szerepet játszhatnak egy férfi pár, mint egy női pár esetében, és fordítva. Például a leszbikusok gyakran nagyobb szorongást tapasztalnak, mint a meleg férfiak a családtagok szexualitásukra adott reakciói miatt. Ezzel szemben a meleg férfiak több stresszről számolnak be a HIV / AIDS-szel kapcsolatos problémák, erőszak és zaklatás körül, mint a leszbikus párok.

Érzelmek kezelése

Az azonos neműek pártanácsadása foglalkozik olyan „több társadalmi identitással”, amelyet figyelembe kell venni. Például a pár egyik tagja biraciális lehet, vagy küzd a kisebbségi szexuális irányultság és a vallási identitás összeegyeztetéséért, és / vagy a pár tagjai kultúrálisan meglehetősen eltérőek lehetnek. A sokféleség összetettsége, akár a tágabb kultúrára való tekintettel, akár a párkapcsolaton belül, problematikus lehet. Lehetnek olyan külső erők, amelyek tagadják a pár társadalmi kiváltságait, de hatalmas belső különbségek is fennállhatnak a pár tagjai között. A vallás, az etnikai hovatartozás, a kultúra, a világnézet, az egészségi állapot, a fogyatékosság, a bevándorlási státusz, az életkor, az iskolai végzettség, a társadalmi-gazdasági helyzet és a családtámogatás iránti aggályok, illetve azok különbségei néhány gondolkodási terület.

Az azonos neműek pártanácsadása segíthet a párnak például a közelségtől való félelmük megélésében, mint „normális” vagy fejlődés szempontjából megfelelőnek. Tekintettel a társadalom azonos neműek iránti vonzódásával kapcsolatos elfogultság mértékére. ahelyett, hogy az ügyfél feltételezné, hogy valami belsőleg nem stimmel, megkezdheti a kérdések tágabb perspektívában történő feldolgozását. Gyakran, nem saját maguk által okozott okokból, de a szexuális kisebbségeket családjaik megszüntetik (vagy akár el is hagyják). Esetleg elidegenedett templomaiktól, mecsetjeiktől vagy zsinagógáiktól; és elszigetelt lett a munkahelyen. Ebben a helyzetben a párok közelsége lehet túlélési mechanizmus, nem pedig a hagyományos „közelség” a koncepciónk. Ez főleg jellemző kicsi vagy vidéki közösségekben, ahol a család, a munkahelyi munkatársak, és más párok támogatásának lehetősége nem elérhető. A terapeuta meghatározhatja, hogy ez bekövetkezik-e a párkapcsolatban, és segíthet a párnak kijavítani.

Az, hogy az azonos neműek szakszervezetei számos kihívás ellenére is életben maradhatnak és gyarapodhatnak, tanúskodik ellenálló képességükről és e párok tagjainak elszántságáról. Ez az elhatározás, valamint az egymásrautaltság, a perspektíva és a külső pufferek erős érzete lehetővé tette, hogy hosszú távú kapcsolatokban éljen sok leszbikus pár kettesben. Hasonlóképpen, minden eddiginél több férfi pár erősíti egymás iránti elkötelezettségét, és fokozza kölcsönösségüket és intimitásukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük