pár kommunikáció

10 leghatékonyabb kommunikációs technika

Párok közötti kommunikáció

A jó kommunikációs készség a sikeres kapcsolat kulcsa, mivel a kapcsolatok érzelmi jellegűek. a párok közötti kommunikáció a két érintett ember közötti interperszonális verbális és non-verbális cserékre támaszkodnak. A legtöbb házasság a siker gondolatával kezdődik, és nem veszik észre a válás első számú problémáját a párok közötti kommunikáció hiányosságát. Szülői és társnevelési esetekben a kommunikáció még fontosabb, mert a szülők olyan gyerekeket nevelnek, akik felnőtté válnak. A gyerekek első kommunikációs technikáikat szüleiktől vagy gondviselőiktől tanulják, ami megjelenik a párok közötti kommunikáció alapelemeként. Háromféle kommunikáció létezik: verbális, non-verbális és írásbeli. Az alábbiakban bemutatjuk a párok 10 legjobb kommunikációs technikáját. Ez a lista az internet számos listájának metakutatásából, könyvekből, interjúkból és a korábbi tapasztalataimból származik.

1. Ne beszéljetek egyszerre  

Ez nyilvánvalónak tűnhet, de amikor az érzelmek rohamosan fordulnak elő, minden ember át akarja adni a véleményét, és tudatalatti hatalmi harc jön létre, jelezve, hogy senkit nem igazán érdekel a beszélgetés, vagy az állásfoglalás. Kérjük, ne szakítsátok meg egymást. Az állandó megszakítás azt állítja, hogy nem gondolja, hogy a másiknak van valami fontos mondanivalója, és hogy csak utat szeretne. A beszélgetés oka egymás nézőpontjának meghallgatása. Ellenáll a késztetésnek a megszakításra.

2.  Gondolkodj, mielőtt beszélsz, különben megbánhatod

Ha a személyes beszélgetés lehetetlen, próbálj meg írásban kommunikálni, de kérlek, maradj távol az internettől. Te személyes érzéseket közölsz a másikkal. Írj rövid mondatokat, levelet vagy jegyzetet. A valós idejű kommunikáció azonban jobb, nincs lehetőség kiemelni, ami azt a benyomást keltheti, mintha kiabálna. A SZERETLEK megengedett. Ne feledd, hogy szeretitek egymást.

3.  Légy empatikus

A házasságoddal vagy partnereddel folytatott kommunikáció során olyan fontos, hogy ne téveszd szem elől, hogy a kommunikáció célja, a szorosabb kapcsolat. Figyelj, hogy az ne szakadjon meg! Helyezd magad a másik cipőjébe. Próbáld megérteni, miért érezheti így magát. Mi minden lehet az oka? Csak figyelmet akarna tőled? Úgy bánj az érzéseivel, mintha számodra is fontosak lennének.

Például, ha partnered aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy nem hívják meg egy számára fontos társadalmi eseményre. Te viszont azt gondolod, hogy az egész butaság. Tartózkodj a gondolatok kifejezésétől, és érezz együtt partnereddel. “Tudom, hogy ez fontos volt a te számodra, de próbáljuk meg kideríteni, miért nem hívtak meg minket, hogy meghívást kapjunk a következő vagy másik eseményre.” Párod szeretetet fog ettől érezni. Minden apróság számít.

4.  Mindig tiszta lappal kezdd

Kérjük, figyelj a beszédedre. Az egyik dolog, amely megszünteti a hatékony kommunikációt, az a bizonyos megszólítás. Valószínűleg már megfigyelted, hogy amikor mérges vagy, mindig így nevezed, vagy meghatározott hangsúllyal mondod a nevét. A másik dolog egy régen történt dolog felhozása. Különösen egy megoldott vagy megbocsátott helyzet. Kérjük, próbáld elkerülni a „te” és a „mindig” szavakat. Ezek a szavak biztosan negatív irányba terelik a beszélgetést. Próbáld meg inkább szeretettel hívni partneredet a keresztnevén. Ez a technika hígítja a haragot. Megváltoztatja a beszélgetés hangnemét.

parok-kozotti-kommunik

5.  Tények kérem

A régóta házas párok körében általános szabály, hogy nem kérdezhetsz rá, ha nem tudod bizonyítani, akkor el kell engedned. Más szóval, ha nincs bizonyíték, ne hozd az asztalra. A gyanú egy dolog, de valakit azzal vádolni, az más kérdés. Sok partner megunta, hogy csalással vádolják. Sok csaló azt állítja, hogy állandóan csalással vádolták őket, ezért úgy döntöttek, hogy valóban megteszik. Normális, hogy kissé féltékeny vagy, ami életed szerelmét illeti. Viszont nem normális, ha ezt minden alkalommal kifejezed, amikor csak érzed. A diszkrét nyomozás megengedett, de nem vádolható anélkül, hogy biztos lennél benne.

6.  Őszinteség

Két ember között folyik egy beszélgetés. A csendes kezelés nem megengedett. A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny. Amikor a partnered beszél veled, beszélj vissza rejtett indítékok nélkül. Kommunikálj átláthatósággal és őszinteséggel. Tegyél fel kérdéseket az érthetőség kedvéért. Ha elfoglalt vagy, kérj olyan időpontot, amikor mindkettőtök számára jobb. Ne lépjél ki az ajtón, és ne hallgass, válaszolj. Ne feledd, hogy együtt vagytok ebben a kapcsolatban.

7.  Megfigyelés  

A kommunikáció egyik módja, ha meghallod, mit nem mond a párod. Két kapcsolatban álló ember megtanulja egymásnak a félelmeit, céljait, értékeit és álmait. Senki nem ismeri jobban a partnerét, mint te, ezért használd, fordítsd előnyödre és figyeld meg a helyzetet. Vannak, akik jobban fejezik ki önmagukat, vagy kommunikálnak, mint mások. 

8. Testbeszéd

Annak ellenére, hogy a testbeszéd megfigyelhető dolog, hangosan beszél. Amikor a házastársad beszél, a szemébe nézve azt jelenti, hogy partnerére osztatlan figyelmet fordít. Az előrehajolás azt jelenti, hogy érdekli, amit mondanak, a szemkontaktus elterelése a tisztességtelenséget, türelmetlenséget jelzi. Tanuld meg a partnered testbeszédét.  Érdemes ráhangolódni a testbeszédére, hogy érzékeld a párod hangulatát, és hogy alkalmas időt szánj a beszélgetésre. Amikor partnereddel kommunikálsz, ne hagyd figyelmen kívül a testbeszédét, mert így meg tudja állapítani, hogy egyet értenek-e vagy nem értenek egyet.

9.  Tisztelet 

Soha ne téveszd szem elől azt a tényt, hogy ketten ugyanabban a csapatban vagytok, és nincs ok egymást lealacsonyítani, vagy harcolni, mert mindig más kérdés lesz az életben. Azok a párok a legsikeresebbek, akik megtanulják együtt megoldani a problémákat. Minden probléma nem lesz megoldható, mert te és partnered olyan személyek vagytok, akiknek időről időre eltérő véleményük lesz. Rájössz, hogy a kapcsolat nagyobb, mint bármely probléma. Ezenkívül tiszteld partneredet azzal, hogy bizalmasa leszel, akire számíthat. 

10.  Harmadik fél beavatkozása 

 Sok pár kér tanácsot, megbízható barátot, vagy családtagot, hogy egy fontos döntés során semleges pártot játszhasson. Ez nem rossz ötlet. Egy harmadik személy más perspektívát hozhat a helyzethez. Csak győződjél meg arról, hogy az illető személy bizalmas, és rendelkezik-e megfelelő képesítéssel a probléma megoldásához. 

Összefoglalva: a hatékony kommunikáció az egyik legjobb képesség, amelyet a párok megtanulhatnak kapcsolatuk vagy házasságuk javításában. Ezek az interperszonális kommunikációs készségek verbális, non-verbális és írásbeli kommunikáció. A párok 10 legjobb kommunikációs technikája között a hallgatás, a tisztességes küzdelem, a tények megismerése, a gondoskodás, az őszinteség, a tisztelet, a megfigyelés, és elakadás esetén egy pártatlan segítő bevonása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük