parok-kozotti-kommunik

Gyász feldolgozása

Gyász feldolgozásra mindenkinek szüksége van, hisz mindannyian érintettek vagyunk. Az életünkben 3 dolog biztos, a születés, a halál és hogy veszteségeket élünk meg, ami gyászreakciót válthat ki. A gyász feldolgozása nem csak a szeretteink elvesztéséhez kapcsolódhat, hanem a születésünk óta magunkkal cipelt fájdalmak, sérelmek, traumák összességéhez. 40 féle veszteséget különböztetünk meg, ami megnehezíti a mindennapi életünk könnyed, felhőtlen létét. Minden olyan életesemény ide tartozik, ami visszafordíthatatlan változást hoz az életünkbe. Ezek lehetnek akár pozitív, akár negatív életesemények.  Nézzünk pár példát: életkori szakaszok lezárulása, bizalom-, biztonság-, barátságok elvesztése, szakítás, válás, lakóhely-, iskola-, munkahely váltás, szellemi-, testi- anyagi- helyzetünkben bekövetkezett változások. Vannak a gyásznak azonban kevésbé kézzel fogható esetei is. Amikor a terveinkről, céljainkról, álmainkról, vágyainkról kell lemondanunk, vagy a beteljesülésüket kísérő érzések kerítenek hatalmukba pl. a házasságkötés, gyermek születése, nyugdíjazás.

A gyász feldolgozása.
A gyász feldolgozása életünk egyik legmeghatározóbb momentuma.

Módszer

A Gyászfeldolgozás Módszer® az USA-ból indult az 1970-es évek végén, Magyarországon Dr. Sarungi Emőke szegedi pszichiáter jóvoltából 2011 óta elérhető. Célja, hogy segítségünkre legyen a jelentős érzelmi veszteség okozta fájdalom, az elszigeteltség és a magány feloldásában, hogy energikusan, felszabadultan éljük meg életünket.

A program alapvetése, hogy minden emberi kapcsolatunk egyedi. Ezáltal a gyász is egyedi, ezért természetesen mindenki másként éli meg. A bennünket ért veszteségekért nem okolhatjuk magunkat. Nem változtathatunk a történteken, de az érzelmi viszonyulásunkat igen. Csupán 1% a mi felelősségünk, ezt kell felvállalnunk, cselekednünk a gyógyulásunk érdekében! 

Hogyan segíthet a gyász feldolgozása?

A Gyászfeldolgozás Módszer® Támogató egyéni formában (7 héten keresztül heti 1 órát vesz igénybe) és csoportosan is (2 hónapon keresztül, heti 1×1,5 óra). A gyász feldolgozása során a résztvevő elsajátít egy cselekvés programot. Amely segítségével nem csak a múltbéli veszteségeket tudja érzelmileg feldolgozni, hanem a jelenben, és a jövőben esetlegesen érkező negatív érzéseket is megtanulja kezelni, ezért a gyászfeldolgozás az életünk minőségének megváltoztatható eszközévvé válhat. Így bűntudat, fájdalom nélkül gondolhatunk a múltra, félelem nélkül a jövőre, jelenben élhetünk, kiegyensúlyozott kapcsolatokban. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük