párterápia

Párterápia segíthet?

Mi van a rózsaszín felhőn túl?

Akkor lenne időszerű egy kapcsolatépítő konzultáción részt venni, ha valaki nem tudatos a párkapcsolatában, mert ebben az esetben előbb-utóbb megjelenek a problémák. A hétköznapok folyamatos stressze káros minden kapcsolatra, mint testileg, lelkileg és mentálisan is, és emellett negatívan befolyásolhatja a gyerekek attitűdjét is. Mindannyian tudjuk ezt, még is a stressz oda vezethet, hogy olyan dolgok hangzanak el, amelyek lényegében minkét félnek fájnak. Ami növekvő érzelmi távolságot eredményez és azt az érzést keltheti bennünk, mintha egy óceán közepén hajón rekednénk és kétségbeesve nézelődünk merre lehet az érzelmi kötelék a biztonságos parthoz. Az elkötelezettség és a bizalom hiánya okozza a mérgező kölcsönhatásokat, amelyek távolabb tolnak minket egymástól, ahelyett, hogy hidat építenének. A párterápia segíti ezeket a kötelékeket, hidakat, olyan szilárddá tenni, hogy egy életen át fent maradhasson.

Szerencsére az empirikus alapú konzultáció bebizonyította, hogy a párterápia pozitív változást hozhat létre a párok 70% -ban, és ezek a változások valójában fenn tarthatóak hosszútávon. A párok azonban nem kutatási alapú megoldásokat keresnek kapcsolatuk javítására, amit a statisztika is alátámaszt. 

Párterápia alkalmazásának arányáról adatok:

 • A párok 3% -a házasság előtti párkapcsolati oktatási programot folytat. 
 • A párok csupán 19% -a keresi a párterápia valamilyen formáját, és az elvált párok csupán 17% -a dolgozott szakemberrel a papírok aláírása előtt. 
 • Az átlagos házaspár hat évet vár, mielőtt szakmai segítséget kérne házassági problémákról. 

 Párterápiával szembeni megbélyegzésnek tudhatók be ezek az adatok.

Párterápia mellőzése, milyen hatással lehet a kapcsolatodra: 

 • Ha azt gondoljuk, hogy párterápiára járunk, az azt jelenti, hogy mi, párok nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy önállóan dolgozzunk fel problémákat, házasságunkban eleve baj van. Ez szégyen. 
 • Úgy teszel, mintha a kérdések nem léteznének, és kerülöd a kapcsolat szekrényéből kikandikáló problémák beismerését és szembesülését. Ilyen például a csúnya verekedés, az érzelmi szakadás. 
 • Meg vagy győződve arról, hogy az igazi probléma a partneredben van. Miért érdemes akkor terápiára menni, amikor ő okoz problémát a kapcsolatban? Tipp: Minden kapcsolathoz két emberre van szükség, így ebben elkerülhetetlenül te is részt veszel. 
 • Abban a mítoszban élsz, hogy „ha a szerelemért tenni kell, akkor az már nem is jó”. Az erőfeszítés nélküli kapcsolatra vágysz.  Dr. John Gottman azt mondja: „Minden [kapcsolat] erőfeszítést igényel, hogy jó úton haladjon; állandó feszültség van az erők között, amelyek összetartanak, és azok között, amelyek széttépik. ”

Nem titkolom azt a tényt, hogy a nehéz kérdések felvetése a párterápiában kihívást jelent, mert így lesz. 

Párterápia megítélése

Például egy ügyfél megemlítette, hogy „elöntötte a félelem, hogy a konzultációban felmerülő kérdések csak tovább rontanak a dolgokon”, kiemelve konfliktuskerülő stílusát, de ahogy a foglalkozások folytak, és elkezdett kísérletezni újabb kérdések felvetésével jelezte: – Olyan volt, mintha súlyt emelnének le a vállamról. Szép, hogy nem egyedül kell cipelni a terhet. Amikor mindkét fél részt vesz, és továbbra is elkötelezett a folyamatban, és kapcsolatban, az eredmények egy minőségibb kapcsolathoz vezetnek. 

Ha nem folytatod a párterápiát, mert vannak mögöttes érzelmek és problémák, amelyek pusztítást okoznak a párkapcsolatod érzelmi kapcsolatában ez súlyosabb akadályokat okozhat a jövőben. Olyan, mint egy nagy szikladarab, amely az irányítás alól gördül le egy dombról. Minél tovább gurul, annál több kárt okoz, és annál nehezebb visszaszorítani azt a helyet, ahova tartozik. 

Az első házasságok nagy része válással végződik. A második esetében pedig meg se házasodnak, élettársi viszonyt folytatnak, amit még könnyedebben elengednek. Ezenkívül néhány pár úgy dönt, hogy boldogtalan házasságban él, többek között pénzügyi okok, gyermekek, vagy a kudarc szégyene miatt. 

„A válás válaszútjában álló egyének néha úgy érezhetik, hogy két versengő lehetőség közül kell választaniuk. – Válok azért, hogy újra boldogságot találjak, vagy együtt maradok a család érdekében és boldogtalan maradok? Úgy gondoljuk, hogy ez téves választás. Megalapozott bizonyítékok utalnak arra, hogy mindkét házastárs megfelelő segítségével és hajlandóságával sok házasság, amely egyébként válással zárulna, egészségessé, lendületessé és támogatóvá válhat.” 

párterápia
Vannak árulkodó jelek, amelyek jelzik, hogy a te kapcsolatod profitálhat a párterápiából. 

Mikor kell a párterápia?

Vannak árulkodó jelek, amelyek jelzik, hogy a te kapcsolatod profitálhat a párterápiából. Ezek lehetnek: 

 • Kiéleződő konfliktusok és csúnya kommunikációs szokások.
 • Érzelmi távolság és magány.
 • Elvész a szerelem, azaz a „Szeretlek, de nem vagyok a szerelmes beléd.”
 • A bizalom és az elkötelezettség kérdései, például a partnerre hagyatkozás nehézségei, vagy az egyes partnerek jólétének egyenlőtlensége.
 • A kötődés bizonytalansága, amelynek alapja az alacsony önértékelés és az elhagyástól való félelem. Ez magában foglalhatja az extrém függőséget, amely tolakodó magatartáshoz vezet. Magában foglalhatja a szélsőséges függetlenséget is, amelynél azt érezheti a partnerben, hogy nem számít prioritásnak. 
 • Támogatatlannak és érzelmileg elutasítottnak érzi magát, vagy nehézséget okoz az érzelmi nyitottság
 • A szexuális intimitás gyakorlatilag nem létezik, hiányzik a vágy, és / vagy ritkán beszélnek róla.
 • Sógorok, barátságok, munka vagy élet stresszorok nehézségei, beleértve az egészségügyi problémákat is 
 • Visszaélés, ügyek és függőségek (alkohol, drogok, pornó stb.) 
 • A szülői stílusok közötti különbségek, amelyek konfliktushoz vezetnek. 
 • Gazdálkodás és nézeteltérés a pénzügyekkel kapcsolatban.
 • A házimunkák felosztásában igazságtalannak érzett dolgok.
 • Kezeletlen szorongásos és depressziós problémák, amelyek bonyolítják a kapcsolat dolgát.
 • Egyenlőtlen döntéshozatal.
 • Nehéz gyermekkori nevelés, amely érzelmileg megsebesítette partnereit, és megnehezíti a partnerében való bizalmat vagy az elkötelezettség fennmaradását, ha konfliktus merül fel.

Egy jól képzett párterapeuta, aki mély megértésre törekszik te és partnered között, támogathat téged az új stratégiák és eszközök alkalmazásában, a kommunikáció módjának megváltoztatásában, valamint az egészségtelen dinamika elmozdításában a párkapcsolatodban. Segíthet a  megbújó gondolatok, érzések felszínre hozásában, ami segít a partnerednek abban, hogy jobban lásson téged, és elősegítse a szíved megnyerésére szolgáló recept elkészítését. Ezek a nehéz érzésekhez való hozzáférés és a kapcsolat zűrzavarának mögöttes tartalma, ami hozzájárul eltávolodásukhoz.

Párterápia esélytelen párodnál

Kezdheti azzal, hogy elolvassa az Miért emelünk falakat?  című e-bookot, amely arra ösztönzi, hogy csatlakozzon hozzád a párterápián.  Ha sikertelenül próbálkozott, és partnere egyszerűen nem fog elmenni párterápiára, részt vehetne egyéni konzultáción, ami szintén pozitív hatást gyakorolhat párkapcsolatotokra.

Tény, hogy az elvált emberek felmérései azt mutatják, hogy a személyek fele azt kívánta több erőfeszítést tegyenek a házassági kihívások leküzdésére és a válás elkerülésére, érdemes megfontolni a párterápiát. 

A párterápia célja az, hogy világosabbá és magabiztosabbá váljon a házasság jövőbeli irányának meghatározása, alaposan megértve, hogy a kapcsolat miként jutott el idáig, és a két fél, hogyan járult hozzá. A párterápia egy-tíz ülés között mozog, és azzal a döntéssel zárul le, hogyan szeretnétek a továbbiakban élni életeteket. A jövőben már ráláttok a kapcsolatra, a felmerült problémákra, tisztában vagytok a megoldásokkal, és döntésképesekké váltok, hogy a céljaitoknak megfelelően cselekedjetek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük