házassági tanácsadás

Baba érkezése megváltoztatja a kapcsolat dinamikáját

Kötelékek védelme

A baba születése előtti házassági tanácsadás célja, hogy a pár a gyermek megérkezése után is fent tudja tartani a szoros köteléket. Hiszen amikor megérkezik a csoda, a fókusz rögtön rászegeződik, a férfiből apa, a nőből anya lesz, és nem csak a szerep betöltéséig, hanem egy életre. Egyre jobban elhalványul a férfi, női szerep, ami hozzájárul a boldogság érzéséhez az életben. Helyezkedj egy kicsit bele, hogy éjszakánként csak néhány órás alvásból élsz. Úgy érzed, hogy otthonába rekedt, és új babája órák óta sír, abban a pillanatban a házastársa dühösen önzőnek hívja, mert egész nap otthon van de nincs vacsora. Mit érezhet ilyenkor? Támadott érzést, sértettséget, dühöt? Vissza szeretne vágni? Veszekedésbe torkollik?

A házassági tanácsadás során mindig elmondják, hogy ez a kritizálás a kapcsolatok hanyatlásának előre jelzője. Kutatásából kiderül, hogy azok az új szülők, akik rendszeresen foglalkoznak ilyen típusú viselkedéssel, nehezebben lépnek át a szülői életbe.

Az előbb említett kapcsolat megszakadásának négy előre jelzője van, ezek közé tartozik a kritika, a megvetés, a védekezés és a kőfalazás. Tehát hogyan néz ki ez a négy viselkedés, és hogyan kerülhetik el őket az új szülők?

Házassági tanácsadás tapasztalatai alapján a gátló tényezők

1. Kritika

Más, mint a panasz. Támadja partnerének karakterét, jelezve, hogy személyiségük valahogy „hibás”. Ezzel eltávolítja a probléma iránti felelősségét, és mindezt a partnerére helyezi. A heteroszexuális kapcsolatokban a nők inkább kritizálnak, mint a férfiak.

Néhány kritikai példa:

 • – Az edényeket mindig a mosogatóban hagyja.
 • – Soha nem jösz haza időben.
 • “Mi bajod van?”
 • – Olyan önző vagy.

2. Megvetés

 A másokkal szembeni tiszteletlenség vagy apátia általános érzése. A megvetés célpontját megvetettnek és értéktelennek érzik. A megvetés a válás legnagyobb előre jelzője.

Példák a megvetésre:

 • “Elfelejtenéd a fejed, ha nem lenne hozzád kötve”
 • – Mindig fel kell vennem a lazaságot, mert nem csinálod olyan jól, mint én.
 • “Te barom.”
 • – Ó, édesem, te olyan dicső vagy.
 • – Lusta vagy és értéktelen.

3. Védekezés 

Azt a célt szolgálja hogy megvédje magát attól, hogy megtámadják vagy hibáztassák. A védekezés problémája az, hogy eszkalálódik az érvelés, és megnehezíti a megoldáshoz jutást.

Néhány példa a védekezésre:

 • A felelősség tagadása
 • Ellentámadások
 • Kifogásokat keresni

4. Falak 

Akkor következnek be, amikor túlterheltnek érzed magad. Egyszerűen leállsz, visszavonulsz az interakciótól vagy elmész. Kutatásokban kimutatták a kőfalak 85% -a férfi volt.

A kőfalazás példái:

 • Kerülöd a szemkontaktust
 • Nem vagy hajlandó részt venni a vitában
 • A partnered figyelmen kívül hagyása

A házassági tanácsadás alapján ennek a legyőzésének kulcsa annak felismerése, hogy olyan mintákban veszel részt, amelyek károsíthatják kapcsolatodat. Minden kapcsolatnak vannak problémái, konfliktusai és kihívásai. A kapcsolat virágzásához elengedhetetlen a korai elkapás és az egészségesebb alternatívákra való váltás. Az új szülők tipikus stresszorai a gyermekgondozás, a házimunkák, a pénz és a pénzügyek, a karrier és a család egyensúlyának megteremtése, valamint a nagycsaládosok.

Konfliktus kezelése

A nehéz témák szeretetteljes és támogató megvitatása a házassági tanácsadás során segít enyhíteni a feszültséget és a fokozott stresszt, és intim, szórakoztató, boldog kapcsolatot építeni. Próbáld meg a következő lépéseket a konfliktusok alkalmával.

Az indítás lágyabbá tétele


A beszélgetés első három perce meghatározza a végét. A négy problémás viselkedési minta bármelyikét használó beszélgetések gyorsan lefelé haladnak. A kérdések kíméletes felvetése több pozitív eredményt hoz.

Példák a lágyított induló vállalkozásra: “Beszélhetünk valamiről, ami engem aggaszt?” vagy „Te mindig olyan segítőkész vagy. Nagyon értékelem ezt benned. Van néhány aggályom, amiben szeretném kikérni a véleményedet. Most alkalmas?

Hatás elfogadása


A valóságunk szubjektív, vagyis mindig két nézőpont van, és mindkettő helyes. Próbáld megérteni partnered perspektíváját, és találj néhány közös pontot. Látsz-e értéket abban, amit a házastársad közvetít, még akkor is, ha nem értesz egyet?

Példák a befolyás elfogadására: „Hadd próbáljam megérteni álláspontodat. Megismételheti, hogy mit érez ezzel kapcsolatban, vagy “Soha nem hallottam még ilyet, de jónak tűnhet.” vagy “Nem értek egyet, de meg tudom érteni, hogyan érzed magad.”

Javítás gyakran


Ha a dolgok negatív irányba fordulnak, próbálkozz a javítással humorral, empátiával és szeretettel. Ezek a javítások csökkentik a feszültséget és tompítják a felmerülő durva érzelmeket.

Néhány példa a javítási kísérletekre: Kézen fogás, vagy meleg ölelés, könnyítés a hangulatban ugratással vagy viccelődéssel („Pisi szünet”) És empátia kifejezésével („megértettem, milyen nehéz volt most neked.”).

A kompromisszum


A konfliktusok közös kezelése és egy elfogadott terv kidolgozása segít megtalálni a közös pontot. A partnered nézőpontjának tiszteletben tartása lehetővé teszi, hogy mindketten úgy érezzétek, mintha ugyanazon az oldalon lennétek.

Néhány példa a kompromisszumra: „Ez nem a te problémád, hanem a mi problémánk. “Hogyan találkozhatunk középen?” vagy “Kidolgozhatunk egy kompromisszumos tervet?” vagy “Hol van az átfedés a pozícióinkban?”

Ne izgulj, ha mégis megbotlasz, és nem az előbb felsorolt módon viselkedsz a kapcsolatodban. Hagyj időt önmagad számára az átálláshoz. Fontos megérteni, hogy ezek az interakciók normálisak és nem jelentik a házasságod végét. Tudatossággal és szándékossággal jó szülőkké és boldog párrá válhattok, kiigazíthatjátok a viselkedéseteket, különösen akkor, ha úgy érzitek, hogy erős kapcsolat és barátság áll fenn.

Tehát ha legközelebb alváshiányban szenvedsz, a baba sír, és a partneredre rád förmedsz, ne feledd, a legnagyobb ajándék, amelyet a gyermekednek adhatsz, az a szoros kapcsolat közted és párod között, mert így ő is érzelmi biztonságban nőhet fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük