Nyirokkezelés a test reakciója alapján

A nyirokkezelés olyan speciális terápia fajta, amely serkenti, aktivizálja a nyirokrendszer működését, javítja a nyiroklefolyást. Nyirokkezelés rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a méregtelenítést, a salakanyagok elszállítását. Így hozzájárul a sejtek és a szövetek regenerálódásához, csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti meglevő gyulladások, sebek gyógyulását.

nyirokkezelés
Nyirokkezelés

Nyirokrendszer

A nyirokkezelés, érintésterápia az orosz származású dr. Páruszova Natália módszere, amelyet a BiobalanszMetavitalizáció terápia részét alkotja. A nyirokkezelés ma már tudományosan bebizonyított és elismert eljárás. A nyirokrendszer a szövetekben termelődő nyiroknak a szállítására, részben pedig a fehérvérsejtek termelésére szolgál. A nyirokedényrendszer nyirok hajszálerekből, nyiroktörzsekből és nyirokszervekből áll. A nyirokerek hálózatában nem található izmos szerv mely a nyirok áramlását fenntartaná. Mozgását a szövetekben uralkodó nyomás, a nyirok erek falának összehúzódása, a nyirokerekben lévő billentyűk, a nagy vénák szívó hatása, illetve az idegi és hormonális hatások, a környező szervek és vázizmok működésének összehúzódása, és elernyedése, a negatív melléküregi nyomás a rekeszmozgás működteti. Elégtelen izommozgás esetén a vérpályán belüli és kívüli folyamat közötti egyensúly felborul, a nyirok lelassul, a sejt közötti folyadék túlsúlyban lesz, ödéma pangás keletkezik. A szervezetet támadó baktériumok, gombák, vírusok, pedig elkezdenek szaporodni, ami betegségekhez vezethet, mivel a szervezet gyenge immunműködése által nem képes védekezni.

Kezelés

A nyirokcsomók és nyirokvezetékek kezelésekor csak érintő nyomást alkalmazunk, mert a terápia szempontjából fontos nyirokerek a bőrfelszínhez közel helyezkednek el. Fájdalmat nem lehet érezni, a vérkeringés láthatóan nem élénkül meg, a bőr formája nem változik. A nyirokkezelés lassú, gyengéd mozdulatsorokból áll. Minden egyes érintés addig tart míg azon a területen a test jelez, hogy az áramlás aktivizálódott és a normál pulzálás helyre állt. Ezáltal válik speciális, mert a test reakciója alapján történik a kezelés. A lassú mozdulatok a szövetnedvek elmozdítását eredményezik. A blokkok feloldásával, felgyorsítja a véredények és nyirokedények áramlását. A mozdulatok során hosszanti és kereszt irányban nyújtást is végezzük, mellyel fokozzuk a kezelés eredményességét.

masszázs általában a fej, nyak, mellkasi régió kezelésével kezdődik. Első lépésként a nyirokedények működését fokozzuk, hogy jobb legyen a nyirok perifériáról történő áramlás, és hogy itt is elkerülhető legyen a folyadék felgyülemlése. Ezután az ödémás területen kell kezelni, illetve ahol a test feszültséget, fájdalmat jelez. A nyirokkezelés kivitelezése teljesen eltér a hagyományos masszázs során használt fogásrendszertől. A kezelésekre átlagosan 60 percet lehet számolni.

Biobalansz nyirokkezelés
Biobalansz nyirokkezelés

A nyirokkezelés hatásai

  • mérséklődik a feszülés, a nyomás miatti fájdalom. A kezeléssel során a védekező, gátló sejteket aktivizáljuk, ingereljük, melyek feladata a fájdalom csökkentése. Ezáltal az érzékeny nyirokterületek (ágyék, hónalj, nyaki terület) megduzzadt fájó nyirokcsomók működésük javul. A kezelésekkel felgyorsul a nyirokkeringés, melynek hatására csökkenthető a nyirokpangás, a végtagok ödémásodása megszüntethető.
  • A nyirokkezelés segítségével a nyirok áramlási sebessége megnövelhető, aminek hatására fokozódik a méreganyagok eltávolítása. A szövet közötti folyadék elvezetésének serkentésével növeljük a sejtek, a belső szervek, ízületek, izmok vérellátását, táplálék és oxigénellátását.
  • hat az idegrendszerre: a vegetatív idegrendszerben aktivizálja a paraszimpatikus részt, a páciens, álmos, nyugodt lesz.
  • hat az immunrendszerre: a nyirokkezelés hatására a folyadékegyensúly normalizálódik ezáltal a védekezés hatékonyabbá válik. A nyirok izgatása, ingerlése miatt a nagy molekulájú anyagokat eltávolítjuk a kötőszövetből. Ilyen anyagok (mint pl. fehérjék, vírusok, baktériumok, toxinok) a méretük miatt csak a nyirokrendszer által szállíthatók el.

Mindig fontos, de a masszázs előtti napokban különösen fontos – a test tömegtől függően – napi 2 – 3 liter folyadékot meginni, hogy a szervezet könnyebben ki tudja választani a felhalmozódott salakanyagokat, nyákokat. Tilós terhes és daganatos kliensnél alkalmazni!